Lesgeven ZAOS

Focus op jouw professionele ontwikkeling

Wil jij je tijdens je opleiding volledig focussen op je studie? Dan past ons voltijdprogramma bij jou. Zo kun jij je zonder andere verplichtingen richten op je professionele ontwikkeling als leraar. In vier jaar studietijd groei jij door tot een volwaardig leraar, om zo een nieuwe generatie leerlingen les te geven.

Theorie en werkplekleren

Als voltijdstudent leer je het lerarenvak in de theorie én praktijk. De colleges volg je op de lerarenopleiding van de Fontys Hogeschool, Hogeschool Rotterdam of Driestar Hogeschool. Het werkplekleren in de praktijk doe je op een school in jouw woonomgeving. Deze kennis pas je vervolgens toe tijdens het werkplekleren op een school in jouw woonomgeving. Hierin word je begeleid door een ervaren leraar. Door deze combinatie van leren en werken ontwikkel je jezelf continu als leraar. Zo geef je aan het einde van je voltijdstudie vol vertrouwen je eigen lessen.

 • Schrijf ik me in via ZAOS?

  Inschrijven voor de ZAOS is niet nodig! Je schrijft jezelf in via Studielink bij de lerarenopleiding van jouw keuze. Als je inschrijving bevestigd is, geef je aan dat je via de ZAOS wilt deelnemen aan het werkplekleren in Zeeland. Wij ontvangen daarna jouw gegevens en nemen contact met je op welke voorkeuren je hebt voor bijvoorbeeld locatie en type onderwijs. Je hoeft in eerste instantie dus niet zelf achter een leerwerkplek aan te gaan.

 • Wat zijn de voordelen van een opleidingsroute via ZAOS?

  1. Je leert het beroep van leraar in de dagelijkse praktijk. Samen met je schoolopleider en werkplekbegeleider bepaal je op welke momenten je zelfstandig voor de klas staat. Tijdens die lesactiviteit kun je de geleerde theorie in de praktijk toepassen. Je krijgt direct feedback op je handelen zodat je er de volgende keer mee verder kunt.
  2. Je leert de Zeeuwse scholen van binnenuit kennen en kunt tijdens je opleiding bepalen waar je straks het liefst wilt gaan werken.
  3. Je kunt in Zeeland blijven wonen. Daardoor hoef je geen kamer te huren én kun je blijven functioneren in je eigen sociale omgeving (vrienden en bijbaantje).
  4. Je kunt kiezen uit allerlei flexibele opleidingsvarianten
 • Welke begeleiding krijg ik vanuit ZAOS?

  Tijdens je opleiding heb jij niet de eindverantwoording voor een groep leerlingen of studenten. Er is altijd een werkplekbegeleider of schoolopleider in de buurt. Zelfs als je in jaar 3 of 4 een beperkte benoemingsomvang krijgt aangeboden. Jouw studievoortgang moet centraal staan in het werkplekleren.