Toen ik klaar was met mijn middelbare school, wist ik niet zo goed wat ik wilde gaan studeren. Ik had verschillende interesses, maar geen duidelijke passie of richting. Mijn ouders en vrienden hadden allemaal ideeën en verwachtingen, maar ik voelde me daardoor juist alleen maar meer verward. Ik wilde graag een weloverwogen keuze maken, maar het voelde alsof ik geen idee had waar ik moest beginnen.

Uiteindelijk besloot ik om een loopbaanadviseur te raadplegen. Zij hielp me om mijn sterke kanten en valkuilen in kaart te brengen, en om te onderzoeken welke beroepen en opleidingen daarbij zouden passen. Dat gaf me veel meer inzicht en richting. Ik ben ook gaan praten met mensen die werkten in de sectoren die me aanspraken. Dat hielp me om een beter beeld te krijgen van wat die banen inhielden en wat de voor- en nadelen waren.

Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om een opleiding te gaan doen die aansloot bij mijn interesses en vaardigheden. Het was niet de meest voor de hand liggende keuze, maar ik voelde me er wel goed bij. Het was soms lastig om te zien hoe mijn vrienden een andere richting insloegen en succesvol waren, terwijl ik nog aan het studeren was. Maar ik heb geleerd om niet te veel te vergelijken en om mijn eigen pad te volgen. Ik ben blij dat ik de tijd heb genomen om te onderzoeken wat bij mij paste, want nu ben ik op een plek waar ik me thuis voel en waar ik mijn talenten kan gebruiken.